Geplaatst op

Casa Santo Domingo – Rum Cocktails

Vandaag het recept van een Casa Santo Domingo, de favoriete cocktail van Lorena Vasquez. Deze Master Blender van Zacapa is uitzonderlijk in de mannenwereld van Meester blenders. Met genoeg doorzettingskracht heeft zij haar doel bereikt. Zij heeft het voordeel dat ze niet alleen goed op details let, maar ook een beter ontwikkelde ‘feeling’ heeft voor goede rum, zowel zintuiglijk als intuïtief. Rum drinkt zij graag ‘dry’ of in een goede cocktail. Haar tip voor wanneer je de rum ‘dry’ drinkt is dat hij wel de juiste temperatuur moet hebben, namelijk van 18 tot 20°C. Hieronder het recept van de Casa Santo Domingo cocktail.

Casa Santo Domingo cocktail

Ingrediënten:

 • 30 ml Zacapa Rum
 • 7,5 ml sinaasappellikeur
 • 6 druppels Angostura Bitters
 • 3 druppels Peychaud Bitters
 • 2 druppels Orange Bitters
 • Champagne
 • Een schijfje sinaasappel

Bereiding:

 • Giet alle ingrediënten in een shaker en meng ze zachtjes.
 • Giet de inhoud vervolgens in een cocktailglas.
 • Voeg de champagne toe.
 • Garneer met een schijfje sinaasappel.
Geplaatst op

Rum proeven in 5 simpele stappen

1. Kleur van de Rum

Houd de rum vóór het licht en bestudeer de kleur, de helderheid en de glans. Als het licht in de vloeistof weerkaatst wordt, dan is de rum van goede kwaliteit.

2. Olive green ring of ageing

Onderscheid de zogenaamde ‘olive green ring of ageing’, vrij vertaald: ‘groene ring van de veroudering’. Het oppervlak van de vloeistof vertoont een soort olijfgroene kleur. In functie van het licht kan je een wit blad achter het glas houden om de ring beter te onderscheiden.

3. Zacht, Middelmatig of Sterk

Rum kan ondergebracht worden in drie categorieën: zacht, middelmatig of sterk. Naarmate rum veroudert, wordt de body dik en stroperig met een rijke textuur. Als je wilt weten hoe stroperig de rum is, draai dan even je glas en zet het weer recht. Zo zie je de sporen langzaamaan langs de wand van het glas dalen. Bij een lichte rum zijn de sporen fijn en lopen ze sneller naar beneden. Hoe sterker de rum, hoe breder en trager de sporen.

4. Aroma’s in de Rum

Identificeer de aroma’s in de rum. Je kunt natuurlijke extracten gebruiken om te helpen bij de herkenning: koffie, schil van sinaasappel, nootmuskaat, vanille en chocolade kunnen zo bijvoorbeeld als referentie dienen.

Adem in en uit, breng het glas naar je neus en je zult de kleur van sinaasappelschil onderscheiden. Die komt rechtstreeks van de melasse. Door het glas te draaien kun je afhankelijk van de rum opeenvolgend noten vanille, koffie, hazelnoot en zelfs een vleugje amandel ruiken.

5. Nasmaak

Neem ten slotte een slokje en let op de nasmaak die zacht en complex moet zijn.

Bonus

Bijt in een stuk zwarte chocolade om de tong van de smaak te doordrenken. Drink een slok en je zult merken dat de bitterheid van de chocolade verdwijnt. De noten chocolade, koffie en vanille die een oude rum op natuurlijke wijze verkrijgt, vullen de smaak van de chocolade aan. De ‘explosie van smaken’ gebeurt achteraan de tong.

Geplaatst op

Cunyaya – Rum Cocktails

Begin juni werd Cuba overspoeld met veelbelovende bartenders die het beste van zichzelf lieten zien op de Havana Club Cocktail Grand Prix 2016. Het aanbod lekkere drankjes was gigantisch, maar er kan er helaas maar één de beste zijn. De winnaar werd Amaury Cepeda van deze competie met zijn cocktail Cunyaya, een naam die verwijst naar de eerste suikerrietpers ooit uitgevonden door de Cubanen. Dat hij de beste Cubaanse cocktail maakte van de hele competitie, is misschien niet helemaal verwonderlijk: de man is geboren en getogen op het eiland.

Cunyaya Havana Club Cocktail

Ingrediënten:

 • 45 ml Havana Club 7 años
 • 5 ml honing
 • 7,5 ml oranjebitter
 • 60 ml vers suikerrietsap
 • 2 scheuten Essence of Cuba Island Fruit bitters

Bereiding:

 • Meng alle ingrediënten.
 • Giet over ijs.
 • Schenk in een kop van klei en serveer dat op een tabakblad.
 • Werk af met een stuk suikerriet en een spiraal van de schil van een bittersinaasappel.
Geplaatst op

Jungle Bird – Rum Cocktails

De Jungle Bird is een drankje met een oud recept gemaakt met Campari en Sailor Jerry Rum. Het vloeibare bewijs dat je met tropische drankjes ook heel complexe dingen kunt doen. Iedereen kent de mierzoete parasol drankjes met Blue Curaçao, waar je al rotte tanden van krijgt als je er maar aan ruikt. De Jungle Bird is gelukkig anders. Deze cocktail is bitter en fruitig, maar toch erg toegankelijk. Het is niet per se nodig om allerlei Tiki accessoires te gebruiken en zelfs een stralende zon is niet echt nodig om van deze rum cocktail te genieten maar het maakt het wel een stuk leuker.
 
Jungle Bird Tiki Mug

Ingrediënten:

 • 30ml Sailor Jerry rum
 • 20ml Campari
 • 120ml vers ananassap
 • 15ml vers limoensap
 • 15ml rietsuikersiroop

Bereiding:

 • Shaken.
 • Strainen.
 • Over crushed ice serveren in een Tiki mok.
 • Garneren met een parasolletje.
Geplaatst op

Guatemalteekse Zacapa Rum

Zacapa Rum is een premium alcoholische drank die onlosmakelijk verbonden is met het gelijknamige dorp Zacapa. DIt is een voormalige treinhalte aan een belangrijke handelsroute in het oosten van Guatemala. De rum werd, om de 100ste verjaardag van het dorp te vieren, voor het eerst geproduceerd in 1976. Inmiddels heeft de in Zacapa gedistilleerde rum de hele wereld veroverd.

Volgens kenners zijn de redenen voor het succes de grondstoffen en de productietechnieken. Zacapa Rum is veel zoeter en meer gesuikerd dan zijn tegenhangers. Dat komt doordat Zacapa enkel het extract uit de eerste fase van de persing van suikerriet gebruikt, ook wel ‘virgin honey’ genoemd. Na deze fase verhuist de rum naar “The House Above the Clouds”, een ruimte op 2300 meter hoogte waar hij gedurende verschillende jaren via het unieke Sistema Solera wordt gerijpt.

Lorena Vasquez, vrouw in een mannenwereld en tevens Zacapa Master Blender, vertelt hieronder meer over deze nectar:
Uit ervaring kan ik drie essentiële zaken onderscheiden in mijn vak. Allereerst is de technische kennis een basisvoorwaarde. De mix van aroma’s, leeftijden en smaken moet immers perfect zijn om rum te produceren die zo verfijnd mogelijk is. Daarnaast heb je ook zeer ontwikkelde zintuiglijke vaardigheden nodig. Ons vak vraagt eigenlijk drie sterk ontwikkelde zintuigen: smaak, reuk en zicht. Deze zijn alle drie zeer belangrijk om de kwaliteit van de rum te bepalen. Maar de belangrijkste kwaliteit is waarschijnlijk passie. Je moet echt, zoals voor alles, gepassioneerd zijn door je vak en open staan voor nieuwigheden en uitdagingen.

analorena Vasquez Zacapa Rum

Voor mij is een goede rum één met karakter, complexe aroma’s en een smaak die langer dan gemiddeld in de mond blijft nazinderen. Maar mijn mening is natuurlijk die van iemand die zeer betrokken is in het wereldje. Wat Zacapa Rum onderscheidt van andere merken is dat hij in Guatemala wordt gemaakt. Een uniek land met een grote culturele en etnische diversiteit. Elk aspect van het land wordt vertegenwoordigd in het productieproces van Zacapa Rum, waarbij tijd, geduld en toewijding centraal staan. We onderscheiden ons ook in andere opzichten. De kwaliteit van ons suikerriet, de gisting en de distillatie zijn kenmerkend voor onze manier van werken. Het rijpingsproces vindt plaats in “The House Above the Clouds”, op meer dan 2300 meter hoogte. Dat geeft onze rum extra cachet.

De drie Zacapa Rum varianten worden met dezelfde kwaliteitsnormen in het achterhoofd geproduceerd, maar hebben elk andere karakteristieken. Als grondstof gebruiken we suikerriet van onze eigen plantages in het Zuiden van Guatemala. Het gistingsproces wordt uitgevoerd in onze suikerrietmolen en is hetzelfde voor de drie varianten van de Zacapa Rum. Het distillatieproces varieert naargelang het smaakprofiel dat we nodig hebben. De Zacapa 23 en XO worden gedistilleerd om een complexe en karaktervolle smaak te creëren, terwijl de Zacapa 15 minder complex is en makkelijker te maken. Het rijpingsproces, via het Sistema Solera, is hetzelfde voor de drie varianten. Het enige verschil daar is het soort vaten dat we gebruiken.

Zacapa XO & Sistema Solera 23

Geplaatst op

Cachaça de nationale trots van Brazilië

De van cachaça gemaakt Caipirinha kom je overal in Brazilië tegen, maar hij wordt telkens anders gemaakt. In Salvador de Bahia bijvoorbeeld hebben ze een pot, waarin blokken ijs gelegd worden, vervolgens hun limoen pletten, samen met gemalen rietsuiker, en dan shaken, met alle power die ze hebben. In het drankje proefde je zelfs geen hint meer van limoen: ongelofelijk lekker.

Ipanema is een oud-Braziliaans woord voor agua peligroso; gevaarlijk water. Agua-peligroso cocktails gaan vlot naar binnen, maar na een tijdje worden ze heel gevaarlijk. In Brazilië serveren ze hem wel met heel veel cachaça, wat hem heel wat pittiger maakt dan de cocktails die je in Nederland drinkt. Varianten op de Caipirinha zijn de Caipiroska, waarin de cachaça door vodka vervangen wordt, en de Caipifruta, waarbij andere vruchten worden gebruikt in plaats van limoen, zoals aardbeien, passievruchten of ananas. De Caipirinha is fantastisch maar er worden nog heel wat andere cocktails gedronken in Brazilië. De Bombeirinho bijvoorbeeld, gemaakt met cachaça, limoen, kruisbessensiroop en crushed ice, en de Rabo de Galo (vrij vertaald: ‘hanenstaart’), een aperitiefcocktail met cachaça en een zoete vermout. Buiten de grote steden vind je ook vaak de Capeta (Portugees voor ‘kleine duivel’); een sterke mix van cachaça, kaneel en gecondenseerde melk.

Cachaça-Caipirinha

Cachaça is met een productie van 15 biljoen liter per jaar niet alleen de derde meest geconsumeerde spirit ter wereld, maar naast voetballer Neymar ook de nationale trots van Brazilië. Cachaça is een variant op rum, met het verschil dat deze drank gedistilleerd wordt met gefermenteerd suikerrietsap in plaats van melasse (een restproduct van de suikerindustrie). In Nederland is het merk Cachaça 51 Pirassuninga het meest bekend.

bebida-brasilea-de-caipirinha

Waar kun je het beste drinken als je binnenkort in Brazilie bent, tijdens de Olympische Spelen 2016 bijvoorbeeld? Boteco São Bento is één van de betere bars in São Paulo, de dichtstbevolkte stad van Brazilië. São Paulo wordt beschouwd als dé cocktailstad in Brazilië. Er is een groeiende cocktailscène: ook Frank Bar en Boca de Ouro schijnen fantastisch te zijn. In Rio is de Paris Gastrô het aanbevelen waard, naast de Sub Astor in Ipanema, Meza Bar in Humaitá, en het grandioze Copacabana Palace Hotel.

Geplaatst op

Top 5 Premium Aged Rum

Rum wordt vaak getest uiteraard ook door onszelf. Maar eens per jaar vergadert de RumXP International Rum Expert Tasting Panel om een een breed scala van suikerrietdestillaten van over de hele wereld te beoordelen. RumXP juryleden zijn ervaren rum fijnproevers van rum uit vele landen, zij bieden een deskundig oordeel van de selecties van aanwezige rum producten. Het internationale Rum Expert proefpanel is blij met de resultaten van de 2016 RumXP International Tasting Competition gdie gehouden is tijdens het 8th Annual Miami Rum Festival (April 15-17, 2016). Het evenement bracht een uitgebreide selectie van rum uit Zweden en Denemarken, India, Réunion, Madagascar, Puerto Rico, Peru, Barbados, Mexico, Florida, Colorado, Louisiana, Texas, Hawaï, Trinidad, Guyana, Jamaica, Belize, Panama, St. Lucia, Guatemala, Venezuela, Colombia, Antigua, St. Kitts, Haïti, de Dominicaanse Republiek, de Bahama’s en nog veel meer rum maken uit verschillende landen, evenals Rhums Agricoles uit Martinique en cachaças uit Brazilië.

RumXPGoldBest180

Het panel van vooraanstaande RumXP juryleden werden voor drie dagen afgezonderd om blinde proeverijen uit te voeren voordat de resultaten werden geanalyseerd en samengesteld door een ervaren team van statistici. Als aanvulling op de professionele RumXP jury is er ook een Consumer Rum jury, bestaande uit serieuze rumliefhebbers uit heel Amerika en van over de hele wereld. Deze liefhebbers kwamen bijeen om veel mooie rum te proeven en te evalueren voor hun eigen publieksprijzen.

De 2016 top 5 Premium Aged Rums

De top 5 Premium Aged Rums van de 2016 RumXP Competition die gehouden is tijdens het 8th Annual Miami Rum Festival (April 15-17, 2016) is als volgt:

Best In Class Award:

Plantation 20th Anniversary

Gold Awards:

Plantation Gran Anejo
Santeria Ru
Don Q Gran Anejo
Fwaygo Single Barrel

Over RumXP en het Miami Rum Renaissance Festival

17570837711_9df88189e2_z

De jaarlijkse RumXP Tasting Competitie op het Miami Rum Festival is een van de meest prestigieuze evenementen in zijn soort ter wereld. Het is het samenbrengen van een groot aantal ervaren rum experts uit de hele wereld met rum merken uit elke regio, elke stijl en elke categorie en deze te evalueren voor de rum wereld. De gezamenlijke expertise als groep van juryleden is ongeëvenaard in de destillatenwereld. De gecombineerde ervaring omvat vele tientallen landen en honderden merken. Het zijn auteurs, docenten, trainers, historici, journalisten, adviseurs, verzamelaars, eigenaars, mixologists en promotors van rum. Het jaarlijkse Miami Rum Renaissance Festival geeft rum liefhebbers de mogelijkheid om honderden voortreffelijke rums uit het Caribisch gebied en daarbuiten te proeven tijdens de drie dagen van Grand Tasting.

Geplaatst op

The Porch Crawler – Rum Cocktails

De naam van deze cocktail klinkt angstaanjagend, maar dat is hij zeker niet. Angstaanjagend lekker, dat wel! De Porch Crawler is een zoete en fruitige rum cocktail die tijdens het eerste lentezonnetje voor de nodige verfrissing zorgt. Een rum cocktail op basis van witte rum, chilipeper en kersen, lijkt op het eerste zicht een ietwat vreemde combinatie. Maar eens je deze Porch Crawler geproefd hebt, zal je er niet genoeg van kunnen krijgen. Verras jezelf en je gasten met deze originele cocktail!

Porch Crawler

Ingrediënten:

 • 60 ml witte rum
 • 60 ml fris sodawater
 • 30 ml vers citroensap
 • 30 ml gewone siroop
 • 1 halve ontpitte chilipeper (bijvoorbeeld een serranopeper)
 • 5 ontpitte kersen + 1 kers voor de garnering
 • 3 muntblaadjes + 1 muntblaadje voor de garnering

Bereiding:

 • Plet de ontpitte kersen, de halve chilipeper en de muntblaadjes in een cocktailshaker.
 • Giet het verse citroensap, de gewone siroop en de witte rum in een cocktailshaker en vul verder aan met ijs.
 • Goed schudden!
 • Giet het mengsel in een breed cocktailglas.
 • Vul het glas verder aan met het sodawater en goed oproeren.
 • Garneer het glas met een kers en een muntblaadje.
Geplaatst op

De Long Island Ice Tea – Rum Cocktails

De Long Island Ice Tea staat tegenwoordig op de menukaart van elke zichzelf respecterende cocktailbar. Het betreft een zeer populaire cocktail die, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, niet met ice tea wordt gemaakt. Het is een van die sterke cocktails die vlotjes wegdrinkt, maar al even snel naar het hoofd stijgt. Het gerucht doet de ronde dat deze cocktail werd uitgevonden door een huisvrouw die op het Amerikaanse eiland Long Island woonde. Zij vond er niet beter op dan stiekem kleine beetjes van de alcoholvoorraad van haar man te mengen en aan te vullen met cola.

Vele bartenders weten deze cocktail niet goed te doseren en gaan al snel overdrijven met de hoeveelheden sterke dranken, waardoor de smaak volledig uit balans raakt. Wij bij Exclusieve Rum raden dan ook aan om je strikt te houden aan de dosis van 15 ml per witte likeur.

Long Island Ice Tea

Ingrediënten:

 • 15 ml triple sec
 • 15 ml witte rum
 • 15 ml gin
 • 15 ml wodka
 • 15 ml tequila
 • 30 ml suikersiroop
 • cola
 • een citroenschijfje voor de garnering

Bereiding:

 • Giet de sterke dranken en de suikersiroop in een breed cocktailglas gevuld met ijs.
 • Goed roeren of opschudden.
 • Vul het glas tot aan de rand met cola.
 • Garneer met het schijfje citroen en klaar!
Geplaatst op

Ron Abuelo XV Finish Collection, nu verkrijgbaar !

De Abuelo serie is onlangs uitgebreid met een meesterlijke serie rum in beperkte oplage. Hiermee is beantwoord aan de vraag voor een mooie Abuelo tussen de 12 Años en de Centuria in.

De nieuwe Abuelo rum is nu verkrijgbaar in onze webshop. Bekijk alle Abuelo Rum.

Ron Abuelo XV Finish Collection

Deze meesterlijke serie rum kent een rijping van 15 jaar en is samengesteld uit de mooiste solera reserves van het huis met een finish op zorgvuldig geselecteerde vaten.

XV

Voor deze bijzondere serie heeft de master blender van Varela Hermanos uitsluitend de mooiste solera reserves
van het huis geselecteerd en vervolgens gefinished op 3 verschillende vaten totdat een rijping van 15 jaar is bereikt.

Finish Collection (70cc 40% vol.)

De zorgvuldige selectie van de vaten voor de finish, geeft elke fles van deze serie herkenbare karakteristieken van het eind vat.
De Abuelo XV Finish Collection bestaat uit 3 varianten:

Als u de hele collectie wilt hebben neem dan een kijkje bij onze Abuelo Combi Deal. De hele XV Finish collectie voor een scherpe prijs !

 

De rum is nu verkrijgbaar in onze webshop. Bekijk daarvoor onze Abuelo Rum categorie.