Verenigde Staten

Gelegen op het westelijk halfrond op het continent van Noord-Amerika, vinden we de Verenigde Staten.  De hoofdstad is  Washington, DC, gelegen in het midden van de Atlantische kust.

De oostelijke continentale regio is vochtig, met een jaarlijkse neerslag van meer dan 100 cm.   De oostkust wordt in de eerste plaats beïnvloed door de luchtstromen die bewegen van west naar oost over het hele continent.  Vandaar dat het klimaat daar eerder continentaal is en niet maritiem, zoals men zou kunnen verwachten.

Het Midwesten en de Atlantische kust ervaren hete zomers en koude winters. Alleen Florida, beïnvloed door de Golf van Mexico, ervaart matige verschillen tussen zomer en winter temperaturen.   De Golf en Zuid-Atlantische staten worden vaak getroffen door zware tropische stormen uit het Caribisch gebied in de late zomer en vroege herfst.

De prairie landerijen in het westen vormen een minder vochtige regio. Deze regio ervaart vaker droogte dan overvloedige regenval. Droogheid verhoogt in het algemeen van oost naar west.

De Great Plains vormen een semi-aride klimatologische regio, ook wel eens een halfwoestijn genoemd.  Perioden van 120 dagen zonder regen zijn niet ongewoon in deze regio. De regens die zich voordoen zijn vaak gewelddadig en het contrast tussen zomer en winter is extreem.   Een weerbarstig klimaat dus…

De kust aan de Stille Oceaan, is een gebied van milde winters en matig warme, droge zomers. Het klimaat is eigenlijk een maritiem klimaat. De westenwinden van de Stille Oceaan matigen de extremen. Hawaii heeft een opmerkelijk mild en stabiel klimaat met slechts geringe seizoensgebonden temperatuurschommelingen.

De Verenigde Staten kennen een zeer gevarieerde flora.  De oostelijke bossen bevatten een mengsel van zachthout en hardhout zoals dennen, eiken, esdoorn, sparren, beuken, berken, enz.  Het bos aan de Stille Oceaan is het meest spectaculaire vanwege de enorme sequoia’s en Douglas sparren.  Daar waar en niet genoeg vocht is om de groei van bossen te ondersteunen, vindt men grasvelden en weiden.

De regio van de West-Cordillera is voor het grootste deel bedekt met woestijnstruiken. Alsem overheerst in het noordelijke deel van dit gebied, creosoot in het zuiden, en zout-borstel in de buurt van het Great Salt Lake en in Death Valley.  Naar schatting 428 soorten zoogdieren karakteriseren het dierlijk leven van de continentale Verenigde Staten.  De mens heeft uiteraard een grote invloed gehad op de leefgebieden van deze dieren.

In de tweede helft van de zeventiende eeuw,deed rum zijn intrede in de Verenigde Staten, toen nog de Engelse kolonies.  De eerste brouwerij werd geopend in New York en in de jaren erna volgenden er steeds meer.  Rum werd een belangrijk product en een winstgevende business.

Over de jaren werd rum minder populair vanwege de opkomst van andere dranken zoals whiskey en vodka.  Toch zien we dat rum de dag van vandaag een stevige comeback, met de opkomst van nieuwe brouwerijen in het hele land.

 

  • Sailor Jerry Spiced Vanilla

    Aanbieding! 22,99 21,49
    Verder lezen