Nicaragua

Nicaragua bevindt zich in Centraal Amerika met als hoofdstad Managua, gelegen in het zuidwestelijke deel van het land.  Nicaragua is iets kleiner dan de staat New York en wordt begrensd door de Caribische Zee, Costa Rica, Honduras en de Stille Oceaan

De Caribische kust, bekend als de Mosquito Coast, bestaat uit lage, platte, vochtige, tropische bossen die overgaan in savannes in het binnenland. De laaggelegen kustgebieden stijgen tot een plateau dat ongeveer een derde van de totale oppervlakte uitmaakt. Dit plateau wordt gebroken door bergketens.

De vlakten en het merengebied bevatten ook een gordel van vulkanen die zich uitstrekt van de Golf van Fonseca tot aan Lake Nicaragua. In deze regio ligt ook het meer Managua. Nicaragua ligt in een aardbeving zone waar elk jaar honderden kleine trillingen, schokken, en aardbevingen voorkomen.

Behalve in de centrale hooglanden, is het klimaat warm en vochtig.  Er zijn twee seizoenen: een regenseizoen van mei tot december en een droog seizoen van januari tot en met april. Regenval is echter afhankelijk van de regio.

In het wild leven hier poema’s , herten, apen, gordeldieren, alligators, papegaaien en verschillende soorten slangen (sommige giftig). Het meer van Nicaragua bevat de enige zoetwater haaien in de wereld, als gevolg van een prehistorische geologische beweging die het meer gescheiden heeft van de Stille Oceaan.

Dankzij het tropische klimaat in Nicaragua, rijpt de rum hier sneller dan elders in de wereld.  Dat wordt bewezen door de mate van verdamping die men kan vaststellen tijdens het rijpingsproces.  Deze verdamping wordt ook wel eens “Het deel voor de Engelen” genoemd.  In Nicaragua zegt men met plezier de engelen ook hun pleziertje te gunnen, als dat de kwaliteit van de rum bevordert.