Mauritius

Mauritius ligt in de Indische Oceaan met als hoofdstad Port Louis, gelegen op de noordwest kust van het eiland. Het eiland Rodrigues en de twee eilanden van Agalega maken een integraal deel uit van Mauritius.

Mauritius bestaat vooral uit vulkanisch gesteente en wordt bijna volledig omringd door koraalriffen. De kustvlakte stijgt sterk tot een plateau, met de Piton de la Rivière Noire als de hoogste piek.   De langste rivier is de Grand River South East, die zich uitstrekt van het centrum van het land tot aan de centraal-oostelijke grens.

Het subtropisch zeeklimaat is vochtig, met een heersende zuidoosten wind. Het warmste seizoen duurt van oktober tot april, het koudste van juni tot september. Van oktober tot maart brengen de passaatwinden zware regenval op het centrale plateau en bovenwindse hellingen.

Mauritius werd oorspronkelijk bedekt door dichte regenwouden.   Huidige vegetatie bestaat voornamelijk uit uitheemse soorten die door de kolonisten werden meegebracht. Mauritius is de thuisbasis van twee inheemse slangen, de Boleyria multicarinata en Casarea dussumieri.

In de zeventiende eeuw werd het suikerriet geïntroduceerd in Mauritius.  Het was Mr.  Pierre Charles Francois Harrel die kwam met het idee om rum te gaan produceren in lokale brouwerijen.  Nu wordt 90% van alle industriële rum wereldwijd geproduceerd in Mauritius.

Maar ook de agrarische rum is zeer bekend en gegeerd voor zijn specifieke geur en smaak.  En ook de artisanale, traditionele rum is aan zijn opmars begonnen.