Colombia

Colombia is het enige Zuid-Amerikaanse land met kustgebiedden aan zowel het Caribisch gebied als de Stille Oceaan. De Colombiaanse hoofdstad stad Bogotá is gelegen in het centrum van het land. Het op drie na grootste land in Zuid-Amerika grenst in het noorden aan de Caribische Zee, en in het westen aan de Stille Oceaan. Buurlanden zijn Venezuela, Brazilië, Peru, Ecuador en Panama.

Het Andesgebergte verdeelt net ten noorden van de zuidelijke grens met Ecuador Colombia in drie afzonderlijke ketens, of cordilleras, bekend als de Cordillera Occidental (westerse), de Cordillera Central en de Cordillera Oriental (oostelijke). Aan de rand van het Caribisch gebied staat de Sierra Nevada de Santa Marta, een geïsoleerd blok van bergen dat bestaat uit een driehoekig massief graniet, de hoogste piek in Colombia is  de Pico Cristóbal Colón (5775 meter). Ten westen van de Cordillera Occidental, ligt de lage Serranía de Baudo, die zich uitstrekt tot de landengte van Panama.

Klimaatschommelingen in Colombia worden bepaald door de hoogte, en de seizoenen zijn perioden van meer of mindere regenval, met weinig of geen wijziging van de temperatuur. De neerslag is het zwaarst aan de westkust en in het Andes-gebied; regenachtige en droge seizoenen, of “winter” en “zomer” in het algemeen afwisselend in drie maanden cycli. De noordelijke gebieden hebben slechts één lange regenseizoen, van mei tot oktober.

Meer dan 45.000 soorten planten zijn geïdentificeerd in Colombia. De gematigde gebieden ondersteunen uitgebreid en weelderige bossen, varens, mossen, de bomen van de laurier familie, Spaanse ceders, groenten en graangewassen. De tropische zone kan worden onderverdeeld in vier hoofdgroepen op basis van de hoeveelheid ontvangen neerslag. Fauna is overvloedig, vooral in de tropisch gebieden. Onder vleesetende soorten zijn poema, wasberen en marterachtigen. Herbivoren onder de tapir, pekari, herten en grote tropische knaagdieren.

In de late 18e eeuw, kwam Severo Arango y Ferro aan in Cartagena de Indias in Nueva Granada (het huidige Colombia) met plannen om de belastinginning in de Amerikaanse Spaanse koloniën te verbeteren voor Spanje. Hij was hier ook succesvol in tot het moment kwam waarop hij verliefd werd: hij ontdekte rum. Zijn toewijding en liefde voor het tropische elixer maakte hem een belangrijke handelaar van exotische suikerriet dranken, die op dat moment werden beschouwd als een betaalmiddel in de regio. Door zijn geografische ligging is Colombia een van de drie grootste producenten van suikerriet ter wereld.

  • Dictador 12 Years

    34,99
    Verder lezen
  • Dictador 20 Years

    51,99
    Verder lezen