Australië

Australië is het kleinste meest dorre en minst bevolkte van de continenten van de wereld. Het vasteland van Australië met als hoofdstad Canberra vormt, samen met Tasmanië ,het onafhankelijke Gemenebest van Australië en ligt tussen de Stille en Indische Oceaan. De kusten zijn meestal warm en vele delen van het zuiden en zuidwesten, met inbegrip van Perth, genieten van een mediterraan klimaat van droge zomers en vochtige winters. Het binnenland is droog en vele rivieren zijn alleen seizoensgebonden. Een groot deel van het Westelijk-Plateau is woestijn, hoewel er gebieden van gras en lage struiken zijn te vinden aan de randen . De graslanden van de Central Lowlands worden gebruikt om vee te houden. In droge gebieden groeien vaak Acacia’s en Eucalyptus groeit in de nattere gebieden.

Het land down under is letterlijk gebouwd op rum. Toen Captain Bligh gouverneur was van deze zuidelijke strafkolonie van Engeland was het Britse pond de officiële munt, maar het veel meer beschikbare medium van handel was rum. Toen Bligh besloot dat rum niet meer kon worden gebruikt als betaalmiddel in de kolonie arresteerde het korps hem voor zijn ongeschiktheid om te regeren. Deze kortstondige opstand, bestempeld als de Rum Rebellion, was de enige keer dat de regering van Australië geforceerd is veranderd.

Suikerriet werd geïntroduceerd in Australië en op Norfolk Island in 1788, maar het tropische gras was niet goed geschikt voor het zuiden van het Australische klimaat. De eerste Europese bewoners van Australië, vooral veroordeelden, bewakers en een aantal militairen en hun families, waren niet goed voorbereid om te overleven van het land. De meesten hadden nog nooit iets gekweekt en werden verward door de omkering van de seizoenen op het zuidelijk halfrond. Het duurde enkele jaren voordat landtoelagen ervaren boeren bereid vond om het land te bewerken en de ontwikkeling van de exportmarkt de kolonie te laten bloeien.

Meer dan een halve eeuw later was de eerste succesvolle suikeroogstten oosten van Brisbane en vervolgens vestigde de eerste suikerfabriek zich in 1864. In 1890 was suiker gevestigd als een belangrijk gewas in het warmere klimaat en de vruchtbare grond langs de noordoostelijke kust van Australië naar het noorden tot Mackay.

In 1869 kocht James Stewart de 100 voet schoener Walrus, en installeerde een pot still op het voordek. Stewart installeerde ook een kleine suiker molen en kon daarmee twee ton suikerriet per dag verpletteren op het dek. Met tegenzin verleende de inspecteur de Pioneer Floating Sugar Company een distilleerderij licentie. In de drie jaar daarna bewoog de Walrus zich tussen de kleine percelen suiker langs de rivieren om riet te pletten en rum uit melasse te maken. In het eerste jaar betaalde de Pioneer Floating Sugar Company belasting op 14.000 liter rum. Het was moeilijk voor de autoriteiten om de hoeveelheid rum gedistilleerd in de drijvende still bij te houden. Daarom werd de vergunning van de Pioneer Floating Sugar Company niet verlengd. De prijs van suiker daalde in 1884 maar om de populaire drank aanzienlijke belastinginkomsten genereerde voor de overheid bleef het rum distilleerderijen stimuleren om te werken. Daarnaast was het meer waardevol voor vervoer, rum was duurzamer dan wijn of bier en bood een betere kans voor handelaren in Queensland die rum aan de groeiende bevolking langs de oostkust van Australië verkocht. Tegenwoordig is suiker Australië’s tweede grootste export product en 98% van het Australische suikerriet wordt geproduceerd in Queensland.

 • Bundaberg Australian

  24,99
  Verder lezen
 • Bundaberg Australian Red Smooth

  25,99
  Verder lezen
 • Bundaberg Overproof

  32,99
  Verder lezen
 • Bundaberg Spiced

  26,49
  Verder lezen