Gepost op

Casa Santo Domingo – Rum Cocktails

Vandaag het recept van een Casa Santo Domingo, de favoriete cocktail van Lorena Vasquez. Deze Master Blender van Zacapa is uitzonderlijk in de mannenwereld van Meester blenders. Met genoeg doorzettingskracht heeft zij haar doel bereikt. Zij heeft het voordeel dat ze niet alleen goed op details let, maar ook een beter ontwikkelde ‘feeling’ heeft voor goede rum, zowel zintuiglijk als intuïtief. Rum drinkt zij graag ‘dry’ of in een goede cocktail. Haar tip voor wanneer je de rum ‘dry’ drinkt is dat hij wel de juiste temperatuur moet hebben, namelijk van 18 tot 20°C. Hieronder het recept van de Casa Santo Domingo cocktail.

Casa Santo Domingo cocktail

Ingrediënten:

  • 30 ml Zacapa Rum
  • 7,5 ml sinaasappellikeur
  • 6 druppels Angostura Bitters
  • 3 druppels Peychaud Bitters
  • 2 druppels Orange Bitters
  • Champagne
  • Een schijfje sinaasappel

Bereiding:

  • Giet alle ingrediënten in een shaker en meng ze zachtjes.
  • Giet de inhoud vervolgens in een cocktailglas.
  • Voeg de champagne toe.
  • Garneer met een schijfje sinaasappel.
Gepost op

Cunyaya – Rum Cocktails

Begin juni werd Cuba overspoeld met veelbelovende bartenders die het beste van zichzelf lieten zien op de Havana Club Cocktail Grand Prix 2016. Het aanbod lekkere drankjes was gigantisch, maar er kan er helaas maar één de beste zijn. De winnaar werd Amaury Cepeda van deze competie met zijn cocktail Cunyaya, een naam die verwijst naar de eerste suikerrietpers ooit uitgevonden door de Cubanen. Dat hij de beste Cubaanse cocktail maakte van de hele competitie, is misschien niet helemaal verwonderlijk: de man is geboren en getogen op het eiland.

Cunyaya Havana Club Cocktail

Ingrediënten:

  • 45 ml Havana Club 7 años
  • 5 ml honing
  • 7,5 ml oranjebitter
  • 60 ml vers suikerrietsap
  • 2 scheuten Essence of Cuba Island Fruit bitters

Bereiding:

  • Meng alle ingrediënten.
  • Giet over ijs.
  • Schenk in een kop van klei en serveer dat op een tabakblad.
  • Werk af met een stuk suikerriet en een spiraal van de schil van een bittersinaasappel.
Gepost op

Jungle Bird – Rum Cocktails

De Jungle Bird is een drankje met een oud recept gemaakt met Campari en Sailor Jerry Rum. Het vloeibare bewijs dat je met tropische drankjes ook heel complexe dingen kunt doen. Iedereen kent de mierzoete parasol drankjes met Blue Curaçao, waar je al rotte tanden van krijgt als je er maar aan ruikt. De Jungle Bird is gelukkig anders. Deze cocktail is bitter en fruitig, maar toch erg toegankelijk. Het is niet per se nodig om allerlei Tiki accessoires te gebruiken en zelfs een stralende zon is niet echt nodig om van deze rum cocktail te genieten maar het maakt het wel een stuk leuker.
 
Jungle Bird Tiki Mug

Ingrediënten:

  • 30ml Sailor Jerry rum
  • 20ml Campari
  • 120ml vers ananassap
  • 15ml vers limoensap
  • 15ml rietsuikersiroop

Bereiding:

  • Shaken.
  • Strainen.
  • Over crushed ice serveren in een Tiki mok.
  • Garneren met een parasolletje.
Gepost op

The Porch Crawler – Rum Cocktails

De naam van deze cocktail klinkt angstaanjagend, maar dat is hij zeker niet. Angstaanjagend lekker, dat wel! De Porch Crawler is een zoete en fruitige rum cocktail die tijdens het eerste lentezonnetje voor de nodige verfrissing zorgt. Een rum cocktail op basis van witte rum, chilipeper en kersen, lijkt op het eerste zicht een ietwat vreemde combinatie. Maar eens je deze Porch Crawler geproefd hebt, zal je er niet genoeg van kunnen krijgen. Verras jezelf en je gasten met deze originele cocktail!

Porch Crawler

Ingrediënten:

  • 60 ml witte rum
  • 60 ml fris sodawater
  • 30 ml vers citroensap
  • 30 ml gewone siroop
  • 1 halve ontpitte chilipeper (bijvoorbeeld een serranopeper)
  • 5 ontpitte kersen + 1 kers voor de garnering
  • 3 muntblaadjes + 1 muntblaadje voor de garnering

Bereiding:

  • Plet de ontpitte kersen, de halve chilipeper en de muntblaadjes in een cocktailshaker.
  • Giet het verse citroensap, de gewone siroop en de witte rum in een cocktailshaker en vul verder aan met ijs.
  • Goed schudden!
  • Giet het mengsel in een breed cocktailglas.
  • Vul het glas verder aan met het sodawater en goed oproeren.
  • Garneer het glas met een kers en een muntblaadje.
Gepost op

De Long Island Ice Tea – Rum Cocktails

De Long Island Ice Tea staat tegenwoordig op de menukaart van elke zichzelf respecterende cocktailbar. Het betreft een zeer populaire cocktail die, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, niet met ice tea wordt gemaakt. Het is een van die sterke cocktails die vlotjes wegdrinkt, maar al even snel naar het hoofd stijgt. Het gerucht doet de ronde dat deze cocktail werd uitgevonden door een huisvrouw die op het Amerikaanse eiland Long Island woonde. Zij vond er niet beter op dan stiekem kleine beetjes van de alcoholvoorraad van haar man te mengen en aan te vullen met cola.

Vele bartenders weten deze cocktail niet goed te doseren en gaan al snel overdrijven met de hoeveelheden sterke dranken, waardoor de smaak volledig uit balans raakt. Wij bij Exclusieve Rum raden dan ook aan om je strikt te houden aan de dosis van 15 ml per witte likeur.

Long Island Ice Tea

Ingrediënten:

  • 15 ml triple sec
  • 15 ml witte rum
  • 15 ml gin
  • 15 ml wodka
  • 15 ml tequila
  • 30 ml suikersiroop
  • cola
  • een citroenschijfje voor de garnering

Bereiding:

  • Giet de sterke dranken en de suikersiroop in een breed cocktailglas gevuld met ijs.
  • Goed roeren of opschudden.
  • Vul het glas tot aan de rand met cola.
  • Garneer met het schijfje citroen en klaar!
Gepost op

The Embassy Cocktail – Rum Cocktails

De Embassy Cocktail is een andere populaire cocktail uit de jaren ’30 die voor het eerst werd ingeschonken in de Embassy Club in Hollywood. Deze kruidige cocktail belichaamt de glamour en glitter van de Amerikaanse jetset tussen de twee wereldoorlogen. De geraffineerde smaak houdt de perfecte balans tussen zoet, zuur en bitter. Deze stijlvolle cocktail is perfect geschikt om te relaxen en even uit te blazen na een drukke dag op het werk.

Embassy

Ingrediënten:

  • 25 ml brandy
  • 25 ml Jamaicaanse rum
  • 25 ml Cointreau
  • 15 ml limoensap
  • een scheut kruidenjenever (kruidenbitter)
  • schijfje limoen voor de garnering

Bereiding:

  • Giet de ingrediënten in een cocktailshaker gevuld met ijs.
  • Goed schudden!
  • Giet in een gekoeld cocktailglas.
  • Garneer met het limoenschijfje en klaar!
Gepost op

De Belladonna – Rum Cocktails

De Belladonna is een van de eenvoudigste cocktails in het tiki genre, maar daarom zeker niet minder lekker. Deze mooie dame bestaat uit vijf verschillende ingrediënten (2 soorten rum en 3 soorten vruchtensap), die allemaal in dezelfde hoeveelheid worden samengevoegd. Het resultaat is een overheerlijke, fruitige rum punch, ideaal om even uit de alledaagse stress te ontsnappen.

Belladonna

Ingrediënten:

  • 30 ml bruine rum
  • 30 ml witte rum
  • 30 ml sinaasappelsap
  • 30 ml veenbessensap
  • 30 ml ananassap

Bereiding:

  • Giet de ingrediënten in een cocktailshaker gevuld met ijs.
  • Goed schudden!
  • Giet het mengsel in een longdrink cocktail glas gevuld met ijs en klaar!
Gepost op

The Anejo Highball – Rum Cocktails

De Anejo Highball is een relatief nieuwe cocktail die iedereen – zeker de liefhebbers van rum – geprobeerd moet hebben en die ook tot de parate kennis van elke barman zou moeten behoren. Deze rum cocktail werd uitgevonden door Dale DeGroffe, een van de hedendaagse cocktailgrootmeesters, als ode aan de Cubaanse barmannen van het begin van de 20e eeuw. Deze cocktail smaakt het beste met anejo (oude rum). De Anejo Highball is een eenvoudige cocktail, heerlijk voor in de zomer, of gewoon wanneer je zin hebt om even weg te dromen naar de tropische Caraïben!

Anejo Highball

Ingrediënten:

  • 50 ml anejo (oude rum)
  • 15 ml limoensap
  • 15 ml Cointreau
  • 2 scheuten kruidenjenever (kruidenbitter)
  • 60 ml gemberbier (alcoholvrij)
  • een schijfje limoen voor de garnering
  • een schijfje sinaasappel voor de garnering

Bereiding:

  • Giet alle ingrediënten in een tumbler glas gevuld met ijs, en wel in deze volgorde: anejo, Cointreau, limoensap en de kruidenjenever.
  • Vul het glas verder aan met het gemberbier.
  • Garneer met het schijfje limoen en sinaasappel!
Gepost op

The Naked Lady – Rum Cocktails

Deze sensuele cocktail doet de gedachten helemaal op hol slaan. De naam van deze cocktail is al even verleidelijk als de overheerlijke smaak ervan. Alle elementen voor een geweldige cocktail zijn aanwezig: het zoete komt van de rum en de grenadine, het zure van de abrikozen en de citroen, en het aroma van de vermout. Het resultaat is een smakelijke cocktail die elke liefhebber van rum zal weten te waarderen.

naked lady

Ingrediënten:

  • 40 ml superieure, witte rum (met een alcoholpercentage van ongeveer 40 %)
  • 40 ml zoete vermout
  • 10 ml abrikozenbrandy
  • 10 ml grenadine
  • 10 ml vers geperst citroensap
  • ijsblokjes
  • een citroenschilletje

Bereiding:

  • Giet alle ingrediënten in een cocktailshaker.
  • Voeg ijs toe.
  • Schud goed totdat de buitenkant van de shaker koud aanvoelt.
  • Giet het geheel in een cocktailglas uit.
  • Garneer het glas met het citroenschilletje.
Gepost op

The Century Club Punch Cocktail – Rum Cocktails

De Century Club Punch is een verrassend lekkere cocktail gebaseerd op een recept van de legendarische “professor” Jerry Thomas en smaakt vandaag nog even goed als in 1862. Jeremy Thomas was een Amerikaanse bartender die leefde van 1830 tot 1885, en wordt beschouwd als de grondlegger van de cocktails. Omwille van zijn creativiteit en hoog entertainmentgehalte werd hij ook wel de “professor” genoemd. De Century Club Punch Cocktail is een van zijn bekendste recepten en is bovendien eenvoudig klaar te maken. Reis terug naar het California van de 19e eeuw en proef deze intens lekkere en verfrissende cocktail.

century club punch

Ingrediënten:

  • 30 ml bruine rum
  • 30 ml witte rum (met een alcoholpercentage van ongeveer 40 %)
  • 30 ml citroensap
  • 1 eetlepel suiker
  • 100 ml water
  • sinaasappelschijfje voor de garnering

Bereiding:

  • Giet de bruine en de witte rum, het citroensap en de suiker in een met ijs gevulde cocktailshaker.
  • Goed schudden!